Гърция ще построи постоянен приемен център за мигранти на остров Лесбос, който да замени изгорелия пренаселен бежански лагер "Мория". 

Премиерът Кириакос Мицотакис призова Европа да помогне за изграждане на новия лагер.

Гръцката полиция задържа петима души за пожара, а хиляди мигранти отказват да се преместят в изграденото временно съоръжение и искат да им позволят да напуснат острова.

Новоизграденият временен лагер вече е приютил близо 800 души. Над 12 хиляди обаче продължават да спят по улиците на Лесбос. Те отказват да се върнат в палатки и настояват да продължат пътя си към Европа. 21 мигранти с положителни проби за COVID-19 са изолирани в близкия бивш военен полигон.

„Днес Европейският съюз трябва да осигури осезаема солидарност за страните, които са на първа линия в тази криза“, заяви министърът на миграцията на Гърция Нотис Митарачи.

Председателят на Европейския съвет посети острова в опит да изрази подкрепата на Съюза към Атина.

„Това е общо европейско предизвикателство. До края на месеца Европейската комисия ще излезе с нови конкретни предложения за справяне със ситуацията“, председател на Европейския съвет Шарл Мишел

След като отвори вратите си за 150 непридружени малолетни от Мория, Германия обяви, че ще приеме още над 1500 мигранти, чиито кандидатури за убежище вече са одобрени. Засега никоя друга страна членка не е дала подобно обещание.