Петима заподозрени са арестувани за поредица от умишлени палежи, които унищожиха мигрантския лагер „Мория“ на източния егейски остров Лесбос, предава гръцката информационна агенция ANA-MPA, цирирана от „Фокус“.

13 хиляди души останаха без покрив, след като в сряда силен пожар изпепели лагера на острова. 

По първоначална информация всички заподозрени са граждани на Афганистан. Сред тях има двама непридружени непълнолетни, единият от които е арестуван в Северна Гърция, след като е бил преместен в лагер там след пожарите.

Съобщава се, че полицаите, разследващи пожарите, са използвали кадри от камери за наблюдение и свидетелски показания, когато са арестували петимата заподозрени. Издирва се и шести заподозрян.

Длъжностни лица твърдят, че пожарите са започнали от обитатели на лагера, разгневени от затварянето на лагера заради положителни проби за коронавирус.

Новоизграденият временен лагер вече е приютил близо 800 души. Над 12 хиляди обаче продължават да спят по улиците на Лесбос. Те отказват да се върнат в палатки и настояват да продължат пътя си към Европа. 21 мигранти с положителни проби за COVID-19 са изолирани в близкия бивш военен полигон.

„Днес Европейският съюз трябва да осигури осезаема солидарност за страните, които са на първа линия в тази криза“, заяви министърът на миграцията на Гърция Нотис Митарачи.

Председателят на Европейския съвет посети острова в опит да изрази подкрепата на Съюза към Атина.

„Това е общо европейско предизвикателство. До края на месеца Европейската комисия ще излезе с нови конкретни предложения за справяне със ситуацията“, председател на Европейския съвет Шарл Мишел

След като отвори вратите си за 150 непридружени малолетни от Мория, Германия обяви, че ще приеме още над 1500 мигранти, чиито кандидатури за убежище вече са одобрени. Засега никоя друга страна членка не е дала подобно обещание.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!