Франция се е справила, но още нищо не е приключило със заплахите срещу нея, заяви френският президент Франсоа Оланд в телевизионно обръщение към нацията след три дни на терор и атаки, които доведоха до 17 убити и 20 ранени в страната, предаде АФП.

„Франция, макар да знае, че се е справила, макар да знае, че може да разчита на силите за сигурност - мъже и жени, способни на кураж и храброст, нищо не е приключило със заплахите, на които тя е мишена. Искам да ви призова към бдителност, единство и мобилизираност”, каза президентът.

По думите му, той е наредил да бъде засилена сигурността на обществените места в страната. Той потвърди съобщенията на медиите за смъртта на четирима заложници в кашерен еврейски супермаркет край „Порт де Венсен” в Париж, като нарече убийството им „ужасяващ антисемитски акт”.

Оланд също така подчерта, че не бива да се смесва ислямът с действията на религиозни фанатици, извършващи престъпления.

Той напомни, че много държавни и правителствени глави са изразили солидарност с Франция. Мнозина от тях ще участват в републиканския марш в неделя в Париж. Оланд потвърди, че също ще бъде там. „И аз призовавам всички французойки и французи заедно да излязат в неделя, за да подкрепят своите ценности - демокрацията, свободата, плурализма, които всички ние ценим и които определено олицетворява Европа”, каза той.

Пропуски на спецслужбите

Премиер Мануел Валс пък заяви, че големият брой убити по време на тридневните атаки в Париж показва ясно наличието на пропуски в спецслужбите. „Има очевидни слабости. Когато са убити 17 души, това означава, че са налице недостатъци”, посочи той пред телевизия BFMTV.

„Става дума и за стотици хола, които заминават за Сирия, Ирак, преминават терористична подготовка в тези страни. Когато се завръщат, има арести, задържания, проверки", добави премиерът.

Той отбеляза, че с подобни проблеми се сблъскват и други държави въпреки предприеманите мерки за сигурност и съвместната интернационална дейност. "Несъмнено, в системата има уязвимости и ние ще реагираме", увери Мануел Валс.

Той добави, че лично президентът Франсоа Оланд е взел решението за атаката на сградата с терористите. „Решението за щурма бе взето от президента съвместно с премиера и министъра на вътрешните работи", каза той.

Междувременно се появиха сведения, че единият от нападателите срещу „Шарли ебдо”- Саид Куаши, е минал обучение в лагер на „Ал Кайда” в Йемен. Той и е учил в столичния университет, известен като разсадник на ислямски фундаментализъм. Лагерите, които е посещавал, се намирали в южната и югоизточната част на страната.

  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел