Рискът от това да бъдат използвания ядрени оръжие по време на конфликта в Украйна намаля. Това обяви канцлерът на Германия Олаф Шолц, предава Би Би Си.

Той добави, че посещението му в Китай е допринесло за „спирането“ на заплахата от ядрена ескалация. Шолц посочи, че с китайския лидер Си Дзинпин са на едно мнение, че „ядрени оръжия не бива да бъдат използвани“.

„Приоритетът сега е Русия да спре незабавно войната и да изтегли военните си. Разбира се, че сме готови да говорим с Русия за контрола на оръжията в Европа“, допълни Шолц в интервю за печатни медии.

Коментарът на канцлера на Германия идва само ден, след като руският президент Владимир Путин обяви, че опасността от ядрена война се увеличава.

На 8 декември се навършва една година от встъпването на Олаф Шолц като канцлер на Германия, наследявайки Ангела Меркел. Малко след руската инвазия в Украйна той обяви увеличение на разходите за отбраната на Германия, като те ще надхвърлят 2% от брутния вътрешен продукт.

Следващ приоритет в отбраната ще бъде изграждането на „щит“ за противовъздушна отбрана през следващите 5 години, като правителството вече разговаря с производители.