Руският президент Владимир Путин подкара лимузина, за да инспектира как е преминал ремонта на Кримския мост след експлозията през октомври. До него се вози вицепремиерът Марат Хуснулин, който му докладва за свършената работа. Видеото е публикувано в сайта на Кремъл, пише Би Би Си.

Това е първата поява на Путин толкова близо до военна зона след нахлуването в Украйна.

„Движим се от дясната страна. Лявата страна на моста, както разбирам, е в изправност, но въпреки това трябва да се довърши. Дясната страна на моста е ремонтирана, но въпреки това трябва да се доведе до идеалното състояние“, казва Путин във видеото.

Според Хуснулин работата по реконструкцията на лявата страна на Кримския мост ще приключи в края на март.

Говорителят на президента Дмитрий Песков бе запитан защо Путин е карал „Мерцедес“, а не руски автомобил. Той отговори, че на място е имало само такава кола, пише ТАСС.

На 8 октомври на моста над Керченския проток избухва експлозия, в резултат на която се срутват два пояса от пътното платно и се поврежда над километричен участък от железопътните релси.

В деня след експлозията ръководителят на руския Следствен комитет  Александър Бастрикин докладва на Путин, че зад нея стоят украинските специални служби, припомня Би Би Си.

След бомбардировката на моста Русия нанесе серия от масирани ракетни удари по територията на Украйна. Киев не е поел отговорност за взрива на моста.

Кримският мост, който Путин поръча да бъде построен след анексирането на полуострова, беше открит през май 2018 г. Руският президент лично откри движението по пътната част на моста, като премина по него с камион "Камаз".