Социалдемократът Олаф Шолц бе избран от Бундестага за канцлер на Германия, съобщиха германски медии. С това завършва 16-годишното управление на консерваторите начело с Ангела Меркел. Начело на страната ще застане проевропейско коалиционно правителство на социалдемократите, зелените и свободните демократи, което планира множество реформи.

Трите партии никога не са управлявали заедно, а Олаф Шолц е четвъртият социалдемократ, който ще заеме канцлерския пост.

За кандидатурата на 63-годишния Шолц, който е бивш вицеканцлер и министър на финансите в отиващото си правителство на Меркел, гласуваха 395 членове на Бундестага, съобщи председателят на долната камара на германския парламент Бербел Бас.

Ангела Меркел предаде поста на приемника си Олаф Шолц в сградата на канцлерството в Берлин.

"Поемете управлението на тази институция и работете за най-доброто на нашата страна. Пожелавам Ви късмет", каза Меркел на своя приемник, отбелязва Франс прес.

Снимка: EPA

Тя предупреди Шолц, че работата може да се окаже изпълнена с предизвикателства. "Ако обаче подходите към нея с радостно сърце, това може да се окаже за Вас една от най-прекрасните задачи, а именно - да носите отговорност за нашата страна", каза Меркел.

Снимка: EPA

"Това ще бъде едно ново начало за страната ни. Искам да направя всичко за постигането на тази цел", заяви 63-годишният Шолц малко преди Ангела Меркел да напусне канцлерството, изпратена с аплодисменти от служителите там.

Снимка: EPA

Според протокола Шолц посети президентския дворец "Белвю", където съгласно Конституцията държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер назначава новия канцлер. След срещата с президента Шолц да положи клетва в Бундестага.

Снимка: EPA

Кой е новият германски канцлер?

Олаф Шолц е роден на 14 юни 1958 г. в Оснабрюк, провинция Долна Саксония, в тогавашната Западна Германия. Семейството му работи в текстилната индустрия и е традиционно лутеранско. Има двама братя, единият е лекар, а другият е предприемач в сферата на технологиите.

От 1978 г. до 1985 г. следва право в университета в Хамбург, специализираl е в областта на трудовото право. 

През 1975 г., на 17-годишна възраст, той се присъединява към младежката организация крило на Социалдемократическата партия на Германия. В периода 1982-1988 г. е заместник-председател на „Млади социалисти“, а от 1987 до 1989 г. е заместник-председател на Международния съюз на младите социалисти.

Снимка: Уикипедия

В периода 1994-2000 г. е ръководител на хамбургския клон на СДПГ в окръг Алтона в Хамбург, а в периода 2000-2004 г. и 2009-2018 г. - на Хамбургската земска организация.

От 1998 г. насам Шолц е избиран няколко пъти за депутат в Бундестага, като в периода 2005-2007 г. е ръководител на фракцията на СДПГ, а в периода 2009-2011 г. е заместник-председател на фракцията.

От 2001 г. до 2019 г. е член на федералния съвет на СДПГ, а през 2002 г. става неин генерален секретар. През този период той активно подкрепя политиката на социалдемократическия канцлер Герхард Шрьодер, включително непопулярната му програма за подобряване на германската икономика. През февруари 2004 г. той подава оставка като генерален секретар заедно с Шрьодер, който решава да се оттегли като лидер на партията.

„Изправяш се отново и продължаваш“ в политиката

Между 2009 и 2019 г. Шолц е заместник-председател на СДПГ. През юни 2019 г., след като председателят на СДПГ Андреа Налес обяви оставката си, партията решава, че ще бъде ръководена от мъж и жена съпредседатели. Олаф Шолц се кандидатира заедно с Клара Гайвиц. Те стигнаха до втория тур на общопартийното гласуване, но губят от Норберт Валтер-Борианс и Саския Ескен.

„Дойче Веле“ посочва, че начинът, по „който Шолц се справя с поражението е показателен за стила му маниера му да се справя с кризи и само две години по-късно партията, която го е отхвърлила като партиен лидер, го подкрепя за канцлерския пост. Неговият принцип е: „Изправяш се отново и продължаваш, без да се съмняваш“.

От 2007 до 2009 г. Шолц е федерален министър на труда и социалните въпроси в коалиционното правителство на Ангела Меркел. През март 2018 г. е назначен за вицеканцлер и министър на финансите. В това си качество той отговаря за Федералния орган за финансов надзор, а през 2020-2021 г. участва в разработването на пакет за подкрепа на икономиката в случая на пандемията от коронавирус.

През септември 2021 г. Шолц оглавява партийната листа на СДПГ на парламентарните избори. Партията победи с 25,7% от гласовете. Съюз 90/Зелени и либералната Партия на свободните демократи бяха поканени да се присъединят към правителствената коалиция.