Огромен метеорит, открит за първи път през 2014 г., е предизвикал цунами, по-голямо от което и да било в познатата за човека история, и е сварил океаните, откриха учени.

Космическата скала S2, която е 200 пъти по-голяма от тази, която е унищожила динозаврите, се е разбила в Земята, когато нашата планета е била в начален стадий преди три милиарда години, пише Би Би Си.

Носейки чукове, учени се отправиха към мястото на удара в Южна Африка, за да разберат катастрофата.

Екипът също така откри доказателства, че масивните удари на астероиди не са донесли само разрушение на Земята - те са помогнали за процъфтяването на ранния живот.

„Сега открихме, че животът е бил наистина издръжлив след някои от тези гигантски въздействия и че всъщност е разцъфтял и процъфтявал“, казва проф. Надя Драбон от Харвардския университет, водещ автор на новото изследване.

Метеоритът, довел до изчезването на динозаврите преди 66 милиона години, е бил широк около 10 км. А S2 е широк 40-60 км, като масата му е 50-200 пъти по-голяма.

 

Той е паднал, когато Земята все още е в ранните си години и изглежда много различно. Това е воден свят само с няколко континента, стърчащи от морето. Животът е бил много прост - микроорганизми, съставени от единични клетки.

Метеоритът издълбава 500-километров кратер. Огромно цунами помита земното кълбо, наводнявайки бреговете.

Цялата тази енергия би генерирала огромни количества топлина, които доведат до кипене океаните, причинявайки изпаряването на огромно количество вода. Това също би повишило температурите на въздуха с до 100C.

Снимка: iStock

Но това, което проф. Драбон и нейният екип откриват, е изненадващо. Скалните доказателства показват, че бурните смущения са увеличили вещества като фосфор и желязо, с които са се хранели простите организми.

„Животът е бил не само издръжлив, но всъщност се е възстановил много бързо и процъфтяваше. Както като си миете зъбите сутрин -99% от бактериите умират, но до вечерта са се върнали“, казва проф. Надя Драбон.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK