Oбявиха извънредно положение заради полиомиелит (детски паралич) в щата Ню Йорк. Вирусът, причиняващ опасно за живота заболяване, беше открит в отпадни води в още един окръг, предаде АП, цитирана от БТА.

Мярката позволява на медицинските работници от службите за спешна помощ, акушерките и фармацевтите да извършват ваксинация срещу заболяването, а лекарите да издават постоянни разпоредби за ваксината. Данните за имунизациите ще бъдат използвани, за да се насочат ваксинационните усилия там, където са най-необходими. 

Здравните власти започнаха да проверяват за следи от полиовируса в отпадните води, след като през юли в окръг Рокланд беше открит първия случай на детски паралич в САЩ от почти 10 години. Най-новото наличие на вируса в отпадни води в щата е било установено след изследване на проба, взета миналия месец в окръг Насау. 

Според здравни служители пробата е генетично свързана със случая на полиомиелит в Рокланд. Споре експертите тя предоставя още доказателства за разрастване на разпространението на вируса в региона, след като неговото наличие беше установено в отпадни води в град Ню Йорк, а също в окръзите Ориндж и Съливан. 

Здравните власти заявиха, че всички неваксинирани жители на Ню Йорк трябва да се ваксинират веднага. Те също така призоваха за подсилващи дози за определени хора като здравните работници в засегнатите райони, лекуващи пациенти, които може да имат полиомиелит. 

Нивото на ваксинация срещу детски паралич в щата е 79%, но в окръзите Рокланд, Ориндж и Съливан равнището е било по-ниско.