Нова Зеландия ще стане една от малкото страни в света, където държавата осигурява платен отпуск на служители, които са претърпели спонтанен аборт. Решението беше единодушно прието в сряда.

Служителите в страната ще имат право на три дни почивка.

Според Джини Андерсън, която внесе предложението в парламента, по този начин Нова Зеландия става едва втората страна в света, която предлага такова нещо на жените, преживели спонтанен аборт. Другата страна с подобен закон е Индия, където жените имат право на 6 седмици отпуск, ако пометнат.

Снимка: Getty Images

„Надявам се, че, макар да сме сред първите, няма да сме последните“, каза още Джини Андерсън. „Надявам се, че и други държави ще създадат състрадателни и честни политики за отпуските, като признаят болката и страданието, които идват при спонтанния аборт и мъртвородените деца.“

Нова Зеландия има история в правенето на политика, която е в интерес на жените. Това е първата независима държава, която дава право на жените да гласуват – още през 1893 г. Страната обаче има и сериозни пропуски, като например декриминализирането на аборта, което беше прието едва миналата година.

По време на дискусиите в новозеландският парламент беше посочено, че много работодатели в страната така или иначе дават платен отпуск на жените, претърпели спонтанен аборт. Същевременно обаче има и такива, които принуждават жените да си вземат болничен „във време, в което преживяват огромна загуба“.

Надеждата на Джини Андерсън е, че новият закон ще помогне да се премахне стигмата около спонтанния аборт.

Още за правата на бременните жени и майките по света може да прочетете на сайта LadyZone.bg:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!