САЩ подписаха меморандум със собствениците на някои от най-големите социални медии в света, за да се спре използването им за разпространение на синтетични наркотици, съобщи АП, цитирана от БТА.

Постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд заяви по време на церемонията по подписване, че „технологичните компании имат ключова роля, както в спирането на нелегалното производство, трафик и разпространение на синтетичната дрога, така и в образоването на обществото“.

Съюзът за предотвратяване на вредата от наркотиците е сформиран с общите усилия на мисията на САЩ в ООН и корпорациите Meta (притежава Facebook и WhatsApp), X, и Snap (собственик на Snapchat).  

Мисията на САЩ в ООН заяви, че подписалите страни ще си сътрудничат в прекъсването на нелегалните дейности в интернет пространството, свързани с наркотиците и „ще засилят осведомеността за опасностите от злоупотребата със синтетичните наркотици“.

Томас-Грийнфилд заяви, че употребата им е довела до „международна криза, с която не може да се справи самостоятелно нито едно правителство или сектор“.

 

„Тези престъпници умело използват онлайн платформите, социалните медии, електронната търговия, търсачките и програмите за чат, за да координират незаконната си дейност“, заяви тя.

Нито дипломатът, нито представителите на социалните мрежи не уточниха специфичните мерки, които ще се предприемат, за да се намали разпространението на синтетичните наркотици онлайн.

Същевременно директорът по сигурността на Snap Жаклин Бушер посочи настоящите действия на своята компания. Тя заяви, че Snapchat използва технология, която „изпреварващо открива съдържание с нелегални наркотици“ и „засилва осведомеността“ за свързаните с употребата им рискове.