Очаква се днес британските депутати да поемат контрола върху процеса на излизане от Европейския съюз след седмиците на спорове и безизходица в парламента.

Те ще проведат серия от ориентировъчни гласувания по разнообразни варианти за развръзка на брекзит. Сред тях международно търговско споразумение, което позволява на Великобритания да участва в митнически съюз с ЕС след брекзит.

Друго предложение е сделка, която да включва най-малкото ангажимент за договаряне на митнически съюз. И още – запазване на членството в Европейската икономическа зона и внасяне на повторна кандидатура за присъединяване към Европейската асоциация за свободна търговия.

Междувременно стана ясно, че петицията срещу излизането от Евросъюза, в която вече са се подписали близо 6 милиона души, ще бъде разгледана от парламента, но без да бъде гласувана.

Вчера пък в британските медии се появи информация, че британският премиер Тереза Мей ще обяви, че подава оставка – като последен опит да бъде гласуван нейният вариант за излизане от Общността.