Правото на европейски граждани да живеят и работят свободно във Великобритания ще приключи в случай, че брекзит се случи без сделка в края на октомври. Информацията дойде от говорител на британското правителство, цитиран от Би Би Си.

Преди Борис Джонсън да стане премиер на страната, правителството на Тереза Мей обмисляше да удължи свободата на придвижване на европейски граждани до 2021 г. или да позволи престой от 3 месеца, преди да кандидатстват за разрешително за по-дълъг период. Именно такива условия включваше споразумението между Лондон и Брюксел.

Говорителка на „Даунинг стрийт” 10 обясни, че предишните договорки отпадат, като ще бъдат въведени нови разпоредби на по-късен етап.

Над 3 млн. европейски граждани живеят във Обединеното кралство в момента, а промените идват на фона на нарастващите опасения, че страната ще напусне ЕС без сделка на 31 октомври.

Настоящият премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания няма да се превърне във враждебна за имигрантите държава, но обясни, че имиграцията ще бъде "демократично контролирана".

Говорителката също така потвърди желанието на правителството за точкова система, подобна на тази в Австралия (където на базата на умения, ценз и опит се натрупват точки, даващи право на пребиваване).

Гражданите, които вече се намират във Великобритания, няма да бъдат засегнати от новите промени и ще могат да се сдобият със статут на постоянно пребиваващи по установения от вътрешното министерство на страната ред.

Изявлението веднага събуди критиките на опозицията и нарекоха решението на правителството като „безотговорно и налудничаво”.