По-малко от година след откриването си “Златната врата на Румъния" отново има проблеми. Става дума за висящия мост над река Дунав при град Браила, известен с името “Голдън Гейт на Румъния”.

Шофьорите, преминали тези дни по съоръжението, с учудване установиха, че асфалтът отново е разбит, предава Диджи24 и публикува клипчета от социалните мрежи.

На тях се вижда, че на места пътната настилка е неравна или кърпена. Това се случва, след като през април строителят преасфалтира цяло платно в посока Браила.

Висящият мост над река Дунав беше открит на 6 юли миналата година. Малко след това по асфалта се появиха неравности по участъците на качване и слизане от моста, а властите обвиниха шофьорите на камиони, които не спазват летния тонажен лимит от 7,5 тона.

В края на август миналата година бяха проверени всички 100 000 болта в конструкцията на моста и се оказа, че 401 са разхлабени.

Съоръжението е с 10 години гаранция, като през това време ремонтите се извършват от италианската компания Webuild Spa (бивша Astaldi) и японската компания IHI, която осъществи проекта, отбелязва вестник “Адевърул”.

“Голдън Гейт на Румъния” е най-големият мост, строен някога в страната, третият по големина в Европа и последният над Дунав преди вливането му в Черно море. Той свързва пристанищата на Черно море и делтата на Дунав с останалата част на страната и с по-широката трансевропейска транспортна мрежа.

Висящата конструкция е с дължина близо 2 километра, намира се на височина 38 метра над водата и има четири платна. Общата стойност на проекта е 2,02 милиарда леи (около 500 милиона евро).