Нови правила по европейските граници заради COVID-19. Хърватия забранява влизането в страната без основание. Засилени са проверките на границата със Сърбия.

Министерството на външните работи препоръчва българските граждани предварително да изпратят документи за повода за пребиваване в Хърватия на имейл, посочен на сайта на министерството.

Транзитното преминаване през територията на Словакия вече е свободно, като не се изисква разрешение от страна на словашкото външно министерство за граждани на държавите членки на Европейския съюз. От българското външно министерство препоръчаха при пътуване от България към страни от Евросъюза и Шенгенското пространство да не се използват транзитни полети през трети страни, а директни линии в рамките на ЕС.

На фона на новите препоръки за пътуване Великобритания планира отхлабване на мерките с отваряне на барове, ресторанти, кина и музеи от 4 юли. В Москва от днес отварят фитнесите, басейните и ресторантите. Португалия затяга мерките след ръст на новозаразените.

На Балканите също предупредиха за влошаване на ситуацията. Северна Македония отваря границите си от петък. Облекчават се мерките и за заведенията, и търговските центрове. Правителството взе това решение въпреки непрекъснатия ръст на заболелите и нови 4 смъртни случаи за последното денонощие.

По последни данни, броят на заразените е над 5 хиляди и 300, а починалите до днес са 251. Още от петък през граничните пунктове ще може да се преминава без задължителните тестове за вируса.

От 1 юли се отварят за полети и двете международни летища в Скопие и Охрид. Расте броят на интубираните в Турция, а Румъния регистрира над 200 нови случая за изминалото денонощие.