От българското МВнР препоръчват на пътуващите от България към страни от ЕС и Шенгенското пространство да не използват транзитни полети през трети страни, а директни линии в рамките на ЕС.

Препоръката е във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави членки на Европейския съюз.

Дори властите на съответната трета страна да не са наложили ограничения за пътуване на български граждани, някои авиокомпании поставят допълнителни условия за доказване целта на пътуването през трети страни към страни от ЕС, уточняват от ведомството.

При възникнали трудности в такива ситуации ролята на дипломатическите и консулските ни представителства е ограничена, като сънародниците ни имат възможност да потърсят правата си пред авиокомпанията по съдебен път.

От външно министерство препоръчват още на българските граждани, планиращи пътуване, предварително да проверяват чрез дипломатическите и консулските ни представителства условията за транзит и граничен контрол през трети страни към държави от ЕС.

Актуална информация за ограничителните мерки и граничния контрол в страните от Европа може да бъде открита в рубриката „Пътувам за…“ на сайта на МВнР.