Въвеждат се нови ограничения в Русия заради увеличение на случаите на коронавирус.

От 15 до 19 юни са обявени неработни дни в руската столица Москва, където има над 6700 случая на ден, което не се е случвало от декември месец миналата година, информира Би Би Си. 

Препоръчва се на компаниите да преминат на работа от вкъщи поне за част от служителите.

Предполага се, че заболеваемостта скача заради новите щамове на вируса. Кметът на руската столица Сергей Собянин обясни, че пикът се измества на юни и юли вероятно.

Той добави, че предположението е било, че той ще е през пролетта. Собянин обяви, че половината от населението на Москва има вече имунитет, но се забелязва и по-тежко протичане на заболяването. Много от инфектираните се намират в реанимация на апарати за изкуствено дишане.

Част от новите мерки в руската столица:

От 13 юни се препоръчва поне 30% от служителите да са на работа от дома си, както и тези над 65-годишна възраст и страдащите от хронични заболявания.

На работодателите е дадена и задача – да проведат кампания в полза на ваксинацията.

Въвежда се и вечерен час за заведенията – от 23 до 6 сутринта в тях не може да има клиенти, а обслужването може да е само с доставка.

В големите паркове ще бъдат затворени увеселителните атракциони, детските и спортни площадки, както и няма да е възможно да се наемат колела, ролери и др. В парковете ще е позволена само разходката.

Ниски темпове на ваксинация

Миналата седмица по време на Петербургския икономически форум президентът Владимир Путин призна ниския процент на ваксинация срещу коронавируса. Там, в кулоарите на форума, бяха изслушани и последните данни за броя на хората, които са били ваксинирани срещу COVID-19. Около 18 милиона души са получили първа игла на ваксината - т.е. около 12% от населението на Русия.

126 073 са смъртните случая за целия период на пандемията. Росстат, който отчита в статистиката си повече смъртни случаи, свързани с COVID-19, съобщи по-рано,че само през 2020 г. от коронавируса са починали 144 691 души - 6,8 от всички смъртни случаи.