Увеличават се случаите на коронавирус в Русия, като нивата достигат тези през януари. Според специалистите това се дължи на нежеланието на хората да се ваксинират и неносенето на маски, пише руската редакция на Би Би Си.

За последното денонощие са регистрирани 10 407 души с инфекцията, като от тях 4124 са в руската столица. За последните 24 ч. починалите с вируса са 399, в Москва – 58.

За първи път от март има подобно покачване на случаите в Русия, като стойността е  максимална от януари тази година.

Случаите спаднаха за последните месеци, като бяха между 8-9000, в Москва под 2000.

Над 1550 души пък са хоспитализирани в руската столица и около 10 000 легла са заети само от болни от коронавирус.

Експертите потърсиха причината в ниския темп на ваксинация. Първи за това заговори кметът на Москва Сергей Собянин.

“Ние бяхме първите в света, които започнаха кампания за почти безплатно ваксиниране. И? Броят и процентът на ваксинираните хора в Москва е по-малък от този, в който и да е европейски град. А за някои дори многократно повече", казва той.

Държавната дума гласува на първо четене включването на ваксината срещу COVID-19 в националния имунизационен календар. Критиците на законопроекта заявиха, че за лекарите, учителите и някои други категории ваксинацията може да стане задължителна под заплаха от уволнение.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин призна този риск и обещава до второто четене на документа да бъде уточнен доброволният характер на ваксинацията.

След публикуването на статистическите данни от централата властите в Москва заявиха, че още в сряда ще засилят контрола върху спазването на режима "маска и ръкавици" - в транспорта и на обществени места.