Нова Зеландия ще се превърне в първата държава в света, която въвежда закон, принуждаващ финансовите  компании да докладват за последиците от изменението на климата, съобщи Би Би Си.

Страната иска да бъде въглеродно неутрална до 2050 г. и заявява, че финансовият сектор трябва да играе своята роля за това.

„Банките, застрахователите и фондовете могат да направят стъпка към промяната, знаейки екологичния ефект от своите инвестиции. Този закон ще внесе рисковете и устойчивостта на климата в сърцевината на вземането на финансови и бизнес решения“, каза министърът на климатичните промени Джеймс Шоу.

Очаква се законодателството да влезе на първо четене тази седмица, а около 200 от най-големите компании в страната и няколко чуждестранни фирми, които имат активи от над 1 млрд. новозеландски долара ще попаднат под действието на закона.

„Ставайки първата държава в света, която въвежда закон като този, ще покажем истинско лидерство и ще проправим пътя на другите страни да направят задължително разкриването на информация, свързана с климата“, заяви министърът на търговията и потребителските въпроси Дейвид Кларк.

Законът ще принуди финансовите компании да пресмятат не само собствените си инвестиции, но и да оценяват компаниите, на които заемат пари, по отношение на въздействието им върху околната среда.

„Въпреки че някои фирми започнаха да публикуват доклади за това как изменението на климата може да повлияе на техния бизнес, стратегии и финансово състояние, все още има дълъг път, който трябва да извървим“, добави Кларк.

След като законът бъде приет, компаниите ще трябва да започнат да докладват за въздействието на изменението на климата през 2023 г.

Инвестиции в природата

Миналата седмица принц Уилям призова банките да "инвестират в природата", за да помогнат в борбата с глобалните климатични промени.

По време на срещата на Международния валутен фонд и Световната банка херцогът на Кеймбридж заяви, че защитата на природата продължава да играе само малка роля в борбата с глобалното затопляне.

„Трябва да инвестираме в природата чрез повторно залесяване, устойчиво земеделие и изчистване на океаните, защото това е един от най-ефективните и въздействащи начини за справяне с изменението на климата“, добави той.

В САЩ пък над 300 предприятия и инвеститори призоваха администрацията на Байдън да постави амбициозна цел във връзка с климатичните промени. Това би намалило емисиите на парникови газове в страната до 2030 г. с поне 50% под нивата от 2005 г.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!