Родители засадиха в неделя цветя и дървета в памет на децата си, убити при нападението на „Хамас“ на музикалния фестивал „Нова“ в Израел на 7 октомври.

Близо 1000 души засадиха около 200 разсада в изпепелената земя, където хиляди млади хора се забавляваха, преди въоръжението мъже да започнат да стрелят по тях.

По данни на полицията 364 души са били застреляни, намушкани или изгорени по време на фестивала близо до кибуца Рейм. Други 40 души бяха взети за заложници от „Хамас“.

"Все още не мога да повярвам, че засаждаме дърво, вместо да прегърнем детето си", каза пред Ройтерс Ела Бахат, чийто син Дрор е бил убит на фестивала.

„Носим много болка. Сърцето ни кърви през цялото време. Няма лек. Знам, че е много прясно и може би е твърде рано, но дори не сме започнали да се лекуваме“, споделя почернената майка.

Членовете на семейството плачеха, докато засаждаха дърветата, които се надяваха да донесат нов живот на мястото на смъртта и унищожението.

„Бих засадил дърво за него навсякъде. Дори и на Луната, ако е възможно… Знаете ли, това е нещо наистина уникално“, каза бащата на Дрор Бахат.

"Погребахме го четири дни след това, на 11 октомври, и това беше първият ден от остатъка от живота ни", допълни опечаленият мъж.