Няколко души в Австрия са били приети в болница, след като са използвали фалшиво лекарство за отслабване „Оземпик“. Писалките по принцип се изписват на хора с диабет, тъй като регулират нивата на кръвната захар.

Австрийската федерална служба за безопасност на здравеопазването (BASG) съобщи, че те са докладвали за "сериозни странични ефекти", включително ниска кръвна захар и припадъци.

Предполага се, че засегнатите са използвали продукт, който съдържа инсулин вместо активното вещество в „Оземпик“ - семаглутид. В листовката на оригиналния продукт пише: „То помага да се понижи кръвната захар в организма Ви само когато е твърде висока и може да помогне за предотвратяване на сърдечно заболяване.“

Още в понеделник от BASG обясниха за разпространението на различна от оригиналната версия на продукта и предупредиха пациентите да бъдат внимателни. От там напомниха и че единственият законен начин за сдобиване с „Оземпик“ е чрез рецепта.

Снимка: iStock

Службите в Австрия предупредиха още, че е възможно запасите от фалшивото лекарство все още да са в обращение, пише Би Би Си. Фалшивите писалки са били оцветени в по-тъмносиньо от истинските. BASG призова лекарите и пациентите да проверяват своите запаси.

Препаратът доби популярност от социалните мрежи, където бе описан от редица инфлуенсъри като ефективен за бързо отслабване. Той стимулира производството на инсулин и потиска чувството за глад.

Здравното министерство и полицията в Австрия предупредиха обществеността да не използва инжекциите за отслабване от „съмнителни източници“. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) наскоро предупреди, че увеличеното търсене на „Оземпик“ е довело до „ситуация на недостиг“ за пациентите с диабет. Недостиг имаше и в българската аптечна мрежа.

Миналата седмица ЕМА и британската Агенция за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) предупредиха, че в търговци на едро в Обединеното кралство и ЕС са открити фалшиви писалки от доставчици в Австрия и Германия.

Снимка: EPA

"Всички установени писалки са изтеглени от аптечната мрежа, като нито една от тях не е била доставена на пациенти в Обединеното кралство", заявиха от MHRA.

Бум на търсенето на лекарства за отслабване

Някои фармацевтични компании явно залагат на тези лекарствени средства, за да разширят пазарните си ниши. Те отделят стотици милиони долари в опит да привлекат нови клиенти, след като вече месеци наред в публичното пространство се шуми около медикамента за лечение на диабет "Оземпик" и на лекарството за отслабване "Уегови" (Wegovy). И двете лекарствени средства се произвеждат от датската компания "Ново Нордиск" (Novo Nordisk).

Снимка: EPA

Търсенето им, както и на други лекарства за отслабване, се увеличава от началото на тази година.

Тези медикаменти имитират действието на естествените хормони в тялото, които контролират нивата на кръвната захар. Стимулират панкреаса да произвежда повече инсулин след хранене, потискат апетита и понижават количеството на хормона глюкагон, който повишава нивата на кръвната захар, посочва изданието dtspharmacybg.com, цитирано от БТА.

През последните три месеца на 2022 г. лекарите в САЩ са издали над 9 милиона рецепти за "Оземпик", "Уегови", както и за други медикаменти за лечение на диабет и за отслабване. Това представлява увеличение с 300% в сравнение с началото на 2020 г., отбелязва Си Ен Би Си.

Проблемът с "Оземпик" в България

Тази година зрители подадоха сигнал до bTV за липсващи лекарства. Стотици хора с диабет в продължение на месеци не намираха "Оземпик" в аптечната мрежа. Екипът ни установи, че въпреки липсата лекарството е извадено от списъка, който забранява износа му. Институциите твърдяха, че количествата са достатъчни.

В складовете количества има и те се разпределят към аптеките, казаха от Агенцията по лекарствата. Според производителя те са достатъчни, за да задоволят потребностите на пациентите, които получават „Оземпик“ по каса. През февруари те са били над 5800 души.

През април аптеки, получили количества при последната доставка, казаха, че отново са пред изчерпване. Други не са получавали от месеци.

От Министерството на здравеопазването обясниха, че планираните доставки за тази година са с 1/3 повече от миналата.