Французите гласуват на балотаж на парламентарните избори днес. Вторият тур най-вероятно ще потвърди подкрепата към президента Еманюел Макрон.

Очаква се политическото му движение да разполага с абсолютно мнозинство в Националното събрание.

Може би ще бъдем свидетели на рекордно ниска избирателна активност.

Към 17 ч. днес местно време избирателната активност е била 35,3 на сто, по данни на министерството на вътрешните работи, цитирани от  Франс прес.

По същото време на първия тур на 11 юни избирателната активност беше 40,75%. Ако тази тенденция продължи, активността може да падне до най-ниското си равнище за втори тур на парламентарни избори от 1997 г. насам, по изчисления на министерството.

Според прогнози на социологическите агенция Елаб и Ипсос/Сопра Стерия избирателната активност във втория тур ще бъде 42-43 процента, по-ниска дори от тази на първия тур, на който гласуваха 48,7% от регистрираните гласоподаватели.

Вероятно отново ще се окаже, че симпатизантите на Еманюел Макрон са гласували, а въздържалите се са основно привърженици на останалите политически партии.

Парадоксално звучи, но е факт, че прекалено мощна победа за политическото движение "Републиката напред", създадено само преди година, може и да не е много добра новина за Еманюел Макрон.

Огромна част от бъдещите депутати са съвършено непознати и влизат в Националното събрание, само защото са част от движението на Макрон. Освен, че нямат депутатски опит, те може и трудно да постигат съгласие помежду си, защото идват от различни хоризонти – левица, десница, има и много центристи.

Снимка: Reuters

Избирателите на останалите политически сили и днес очевидно не успяха да се мобилизират, за да осигурят опозиция в парламента.

Тази вечер остава да разберем кой би могъл да се нарече опозиция – между разклатената десница, загиващата левица и екстремните партии, които, за разлика отпреди месец на президентските избори, днес не предизвикват голям ентусиазъм.

И тъй като традиционните партии бяха буквално пометени от движението на Макрон, президентското мнозинство в парламента често ще води дебати с депутати от крайно лява или крайно дясна партия, а те не винаги ще бъдат конструктивни.

Президентът Макрон със сигурност се подготвя за този проблем.

Снимка: Reuters