Изключително важно е преговорната рамка на Северна Македония за присъединяване към ЕС да се фокусира върху напредъка в реформите, а не историята да заема централно място в нея, заяви вицепремиерът по европейските въпроси на югозападната ни съседка Никола Димитров по време на конференция, посветена на ролята на медиите и неправителствените организации в процеса на интеграция.

„Преговорната рамка е въпрос, по който заради съседна България няма консенсус между страните членки. Ако историята заеме централно място в нея, тогава се поставя въпросът дали и в каква степен такъв процес ще се европеизира или балканизира”, каза Димитров.

Вицепремиерът подчерта, че е много важно дали „нашите приятели в Брюксел и в държавите членки ще помогнат процесът на присъединяване да се основана наистина на заслугите и да означава действително приемането на европейските принципи и стандарти в Северна Македония“.

„Напредъкът в бъдещата преговорна рамка трябва да зависи от това колко успешно прилагаме и имплементираме европейските директиви, колко успешно се борим с корупцията, доколко са свободни медиите, а не от това, колко и какво казва комисията по исторически и образователни въпроси с България”, каза Димитров.

Според него самият процес, т.е. осъществяването на реформите, е по-важен от крайната цел.

„Ние не се борим само за македонска идентичност, а едновременно и за идентичност на ЕС като общност от ценности, културно и езиково многообразие на европейския континент”, заяви Никола Димитров. 

„Ние се ангажираме да започнем процеса на присъединяване и ще бъдем упорити в търсенето на достойно европейско решение на предизвикателството, пред което сме изправени. Политическата воля е от решаващо значение и мисля, че трябва да се опитаме като общество, като нация - не само държавата, а преди всичко правителството, медиите и гражданското общество, да постигнем напредък в европеизацията, независимо от факта, че в момента не сме в процес на присъединяване“, каза вицепремиерът.