Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски се надява, че с помощта на „европейските приятели в Брюксел“ ще се намери формулировка за проблемите с България, която „няма да се отрича нашето основно право как се чувстваме и самоопределяме и по този начин ще можем да започнем преговори с ЕС“.

Това заяви държавният глава на югозападната ни съседка в интервю за местната телевизия „Клан“.

Пендаровски отбеляза, че не очаква промяна на позицията на София спрямо Скопие до парламентарните избори в България, които ще се проведат на 4 април. Според него, за съжаление, новините от България говорят за „твърда позиция както на опозицията, така и на правителството към страната ни, така че който и да дойде след изборите, няма да има значителна промяна".

Попитан за позициите на София относно идентичността, езика и съществуването на македонско малцинство в България, Пендаровски каза, че не трябва да се влиза в искания, свързани със самоопределението.

„Тяхната теза е, че трябва да се откажем от опитите да търсим македонско малцинство в България. Принцип номер едно в международните отношения, особено след 1945 г., е ненамесата във вътрешните работи на други държави. Следователно не трябва и не искаме да се намесваме във вътрешните дела на България. Ако обаче някой поотделно се обяви за македонец и потърси право в Съвета на Европа или други организации, занимаващи се с правата на човека, това не означава, че някой от Скопие го е инструктирал и платил. Съществуват хора, които се декларират като македонци и в Гърция. В Договора от Преспа ние не се отказваме от тях“, заяви Пендаровски, цитиран от МИА.

Президентът на Северна Македония очаква засилен ангажимент на САЩ към Западните Балкани след победата на Джо Байдън, тъй като в неговата администрация има хора, които добре познават региона.

„Сред тях е Виктория Нюланд, която има лични отношения с нас, със Северна Македония, но и с региона“, заяви президентът Стево Пендаровски.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!