Българско знаме бе изгорено в Северна Македония преди няколко дни.

„Проблемът е в рецидива. Това е втори път, в който наблюдаваме такъв вандалски акт. Първият път беше преди няколко месеца, когато отново българско знаме беше изгорено в Северна Македония“, каза в предаването „Лице в лице“ зам.-външният министър Георг Георгиев.

„Това, което ни тревожи, е по-скоро отсъствието на желание да се справим с проблемите. Прехвърлянето само в една посока на проблема и адресирането единствено на България като отговорна за задълбочаването на отворения въпрос между нашите страни, което не е така и е погрешно“, смята той.

По думите му приоритет на външната ни политика е отношенията със Северна Македония да се развиват.

„Демонстрирали сме нашата воля, много ни се иска същото да го видим и от колегите там. Смятам, че реакцията след второто изгаряне на българския флаг ще бъде много показателно. Силата, с която ще се проведе едно евентуално разследване, както и наказанията, които ще бъдат наложени, за нас биха били показателни за тяхното желание да вървим в правилната посока заедно“, каза Георгиев.

Той допълни, че никога страната ни не е имала нищо против със самоопределянето на народа на която и да е държава.

„Ние искаме обаче историческите факти да бъдат съблюдавани такива, каквито са“, категоричен бе зам.-външният министър.

Избори по време на пандемия

„За нас дали изборите ще са на 28 март, или на 4 април няма особена разлика. Не разбрахме обаче каква е разликата за президента. В крайна сметка за седем дни няма да се промени особено епидемичната обстановка или някакво друго съществено събитие да настъпи“, смята Георг Георгиев.

„Диалог трябваше да се проведе предварително. Имаше консултации, които обаче показаха пълния разрез, който президентската институция има с абсолютно всички политически партии. Не си спомням нито един участник в тези консултации да опонира на датата 28 март. Впоследствие обаче тя беше сменена“, коментира той.