Вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония Никола Димитров даде интервю за отношенията с България пред сръбската телевизия N1.

Той заяви, че усилията за компромис за европейското бъдеще на страната продължават, въпреки българското вето на преговорите за членство в Евросъюза.

На въпроса „Защо България блокира Северна Македония по пътя й към Европейския съюз? Българите казват, че това е заради вашия език и вашата история. Какво се крие зад това, какво искат българите от вас?“ то отговори: „Този въпрос вероятно е по-подходящ за българските представители. Разбира се, и аз мога да кажа нещо по въпроса. В самия въпрос сте използвали „вашия език, вашата история“. Въпросите за езика и идентичността са в основата на вътрешните работи, на суверенитета на една държава, защото това е израз на правото на самоопределение. В този смисъл, нито една съседка, нито една държава няма правно основание нито по международното, нито по европейското право да каже на нас, македонците, нещо за македонския език. Това е наша работа. За нашите граждани е много трудно да разберат, а и за мен, честно казано, как македонският език може да е пречка за започване на преговори за присъединяване в един съюз, където езиковото многообразие е една от основните ценности. Също така ми е трудно да разбера как македонският език е пречка за добросъседските отношения, които, за да бъдат наистина добросъседски, трябва да се основават на взаимно уважение. Ако аз ви кажа какъв майчин език говорите или не говорите, това означава, че не ви уважавам. В този смисъл се сблъскваме със сериозно предизвикателство“.

Вицепремиерът заяви, че в момента с България има отворени двустранни канали за комуникация, за да се намери изход от ситуацията. Той отново подчерта, че решението не може да влияе върху правото на гражданите на самоопределение.

„Македонската идентичност е резултат от един исторически процес и категорично не можем нито да разговаряме, нито да преговаряме за него. В същото време смятам, че това е лошо послание за целия регион. Ние нямаме намерение да вдигнем ръце и да се откажем от своето европейско бъдеще, нито възнамеряваме да засегнем или да позволим да бъде засегната македонската идентичност. Тези две действия се допълват и ние ще продължим да работим по този начин. Изгубихме поколения, чакайки решаването на проблема с Гърция, след това изминаха две години с френската инициатива за нова методология на процеса на разширяване, сега имаме ново предизвикателство. Ще бъде лошо, ако посветим цялата тази енергия на чакане“, заяви вицепремиерът  на Северна Македония.

Никола Димитрова обясни още, че Скопие ще помоли приятелските държави от ЕС да съдействат за разработването на дневен ред за реформите, за да бъде страната „в добра кондиция, когато обстоятелствата се променят към по-добро”.

„Всичко това, което постигнахме заедно, сега е изправено пред едно голямо предизвикателство и аз съм убеден, че има достойно и европейско решение, с което и ние да сме победители, и Европа да е победител, и регионът да е победител, и съседната ни България да е победител“, обяви Димитров.