Властите в Нидерландия установиха 11 случая на новия щам на коронавируса, появил се неотдавна в Обединеното кралство, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на Националния институт за обществено здравеопазване и околна среда.

Предварителната информация показва, че по-голямата част от заболелите не са били във Великобритания и че отделни, но не всички случаи, може да бъдат свързани едни с други, съобщи институтът, цитиран от ТАСС.

Според британски изследвания този щам е по-заразен от първоначалния, но до момента няма индикации, че довежда до по-тежки форми на болестта COVID-19.

Нидерландия преустанови на 20 декември всички полети от Обединеното кралство. Всички влизащи от чужбина трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест.

Норвегия ще удължи забраната за полети от Великобритания до 30 декември включително, предаде Ройтерс.

Министерството на здравеопазването съобщи, че въведената на 21 декември забрана може да бъде удължена и след 30 декември.

Пристигащите в Норвегия от други страни ще могат да съкратят карантината си, ако дадат две отрицателни проби за коронавирус след пристигането си, предаде ДПА.

Първият тест трябва да бъде направен до 3 дни след пристигането, а вторият да е не по-рано от 7 дни след пристигането. Така 10-дневната карантина може да бъде съкратена до 7 дни. Новите правила влизат в сила от утре и няма да важат за пристигащи от Великобритания.

Русия обяви, че удължава забраната за полети от Великобритания до 12 януари включително. Тя бе наложена на 22 декември след откриването на новия щам на коронавируса.