Редица страни ограничават влизането на своя територия след първия случай на заразен с новия щам на коронавирус, установен в Германия

Заразеният е пристигнал във Франкфурт със самолет от Лондон на 20 декември и при пристигането си е дал положителна проба.

В момента е под карантина в къща в Баден-Вюртемберг.

От 29 декември Нидерландия вече ще изисква от пристигащите по суша и по море отрицателен тест, ден след като въведе такова изискване за пътуващите със самолет.

Ирландия от снощи затегна мерките - ресторантите и пъбовете вече ще предлагат само храна за вкъщи. Междувременно правителството в Дъблин одобри ваксината срещу коронавирус на "Пфайзер" и "Бионтех". Първите доставки се очакват утре, а масовата ваксинация ще започне на 30 декември.

Ваксинирането беше ключов момент и в коледното обръщение на американския президент.

"Доставяме милиони дози от сигурна и ефикасна ваксина, която скоро ще сложи край на тази ужасна пандемия и ще спаси живота на милиони хора. Благодарим на всички учени, изследователи, производители, представители на военните и здравните служби, които направиха този пробив възможен”, заяви Доналд Тръмп, президент на САЩ.

Масова ваксинация започва и в Латинска Америка.