Европа продължава да бележи мрачни рекорди в пандемията от новия коронавирус.

Великобритания стана първата държава на Стария континент с 50 000 смъртни случая. Негативен праг беше достигнат и в Италия с над 1 милион положителни проби.

Франция изпревари Русия като страната с най-много случаи на континента – около 2 милиона заразени с COVID-19.

Продължителността и ужасяващите размери на пандемията вече предизвикват душевни травми у хората, констатират специалистите.

Съпругът на 76-годишната пенсионирана медицинска сестра Дери Робъртс е една от жертвите на коронавируса. Двамата са били заедно 49 години.

„Успях да вляза и да се сбогувам с него. Ако нямах възможност да го направя, не знам в какво състояние щях да бъда“, разказва тя.

И докато някои са платили най-високата цена в пандемията, при други тя е променила живота им завинаги. Клеър Хейсти се е заразила с COVID-19 преди осем месеца и още страда от последствията.

„Вирусът сериозно ограничи възможностите ми да правя каквото и да било. Почти не напусках дома си през това време. Едва ходех. Изминавах стотина метра много бавно и на всеки няколко крачки спирах да си поема дъх“, обяснява пациентката.

Хиляди други, прекарали болестта, също споделят, че симптомите продължават по-дълго и са по-тежки, отколкото са описвани от медицинските специалисти.

Мнозина търсят помощ по интернет. Групата за взаимопомощ „Лонг COVID“ вече има над 300 000 последователи в интернет, главно в Съединените щати и Великобритания.