Антителата срещу коронавируса могат да паднат наполовина за един ден, сигнализират специалисти.

Те припомнят, че най-подходящият период за даряване на кръвна плазма е 40 дни след преболедуване на COVID-19.

Хематолози обясняват, че при лечението с антитела отпада необходимостта от антибиотици и предлагат цялата стратегия на борба с COVID-19 да се изгради върху този метод на лечение.

Той е подходящ за всички фази на заболяването.

Ето как протича заболяването според Световната организация на лекарите реаниматори:

- Инкубационният период е в рамките на 5 дни. Тогава вирусът се развива най-бързо. Удвоява количеството си в геометрична прогресия.

Между петия и единадесетия ден се появяват симптомите. Точно преди да ги усетим, обаче, сме били най-опасни за околните  - това се случва ден преди първия симптом.

През следващите 5 дни организмът проявява мощна имунна реакция, тогава обаче е най-голяма и вероятността за ранно засягане на белия дроб.

А от 14 до 28-ия ден, при по-тежките случаи, се наблюдава прогресивен задух.

Според специалистите заболяването има и своя биология.

„Половин ден преди да се появят симптомите се проявява и човек излиза, ходи по дискотеки и разнася вируса, това е т.нар. биология на вируса.

Вирусът по някакъв начин активира физическото състояние на човек и той става свръх активен и разнася заразата, това е биологията, която има при токсоплазмозата и мишките например губят чувството за страх и отиват при котката да ги изяде, за да може да се разпространява. Има една биологична страна на заболяването, която също трябва да се познава“, заяви хематологът д-р Чавдар Ботев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!