„Негодна за консумация от човека“ съставка в цветните бонбони Skittles, доведе до съдебно дело в Северна Калифорния.

Въпреки че повечето хора могат да идентифицират ароматите на Skittles като лимон, ягода и портокал, малцина вероятно могат да назоват титанов диоксид - оцветяваща добавка, която помага да се придаде ярък оттенък на бонбоните.

Тази съставка е „известен токсин“ и „негодна за човешка консумация“, според съдебно дело, заведено миналата седмица срещу компанията за бонбони Mars в Северния окръг на Калифорния. В него се твърди, че потребителите в САЩ не са наясно с рисковете за здравето, свързани с изкуствените хранителни оцветители.

Титановият диоксид (TiO2) е бял оцветител, който обикновено се използва в сладкарски изделия, сладкиши, декорации за торти, свещи, паста за зъби, козметика, бои и хартия. Той е посочен като активна съставка в Skittles, продаван в Съединените щати, въпреки че е премахнат от рецептата на бонбона и забранен като хранителна добавка в държавите, членки на ЕС.

През 2016 г. Mars Inc. обеща да премахне постепенно титановия диоксид, като твърди, че изкуствените оцветители като TiO2 „не представляват известни рискове за човешкото здраве или безопасност“.

Същата година, Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) заявява, че има несигурност относно характеристиката на съставката. Но през май 2021 г. той заключи, че има достатъчно изследвания, които показват, че титановият диоксид не е безопасен, когато се използва като хранителна добавка.

Частиците TiO2 създават опасения за генотоксичност, което означава вещество, което има способността да увреди ДНК на човека и може да причини рак. ЕОБХ каза, че след като съставката се приема през устата, абсорбцията на частици от титанов диоксид е ниска, но може да се натрупа в тялото.

Делото, заведено в четвъртък от жителката на Сан Леандро, Калифорния, Дженил Темз, се стреми да превърне жалбата в колективен иск срещу компанията за бонбони Mars. В изявление за предаването „Днес“, Mars Inc каза: „Въпреки че не коментираме висящи съдебни спорове, нашата употреба на титанов диоксид отговаря на разпоредбите на Агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA).

Безопасни ли са за ядене Skittles?

Цветната реклама на бонбоните призовава потребителите да „вкусят дъгата“, но в дребния шрифт не влиза информацията за хранителните добавки.

Титановият диоксид е одобрен за консумация от човека в САЩ от FDA през 1966 г. Той се използва в различни храни, включително печени продукти, сандвичи и сосове за салати.

Американската агенция казва, че TiO2 не трябва да надвишава 1% от теглото на храната, когато се използва като съставка, а към 29 март агенцията поддържа мнението, че титановият диоксид е безопасен като хранителен оцветител.

Европейският орган за безопасност на храните обаче има различен поглед върху TiO2. През май 2021 г. неговите експерти „вече не могат да считат титановия диоксид за безопасен, когато се използва като хранителна добавка“.

Агенцията каза, че не може да изключи вредните ефекти на хранителния оцветител и „не може да установи безопасно ниво за ежедневен прием на TiO2 като хранителна добавка“. Европейската комисия ще забрани титановия диоксид изцяло до края на годината.