Група от токсични PFAS химикали, за които индустрията твърди, че са безопасни за използване в опаковките на храни, представляват заплаха за здравето, тъй като могат да се попаднат в тях, показва ново проучване.
Изследването е направено със съвместното участие на представители от Университета на Торонто, Университета на Индиана, Университета на Нотр Дам, Швейцарски федерални лаборатории за наука и технология на материалите, Институт за екологична научна политика.
Подгрупата на PFAS, наречена флуоротеломери, е обявена за безопасен заместител на първото поколение PFAS съединения, които сега до голяма степен са спрени от производство в САЩ, Канада и ЕС поради тяхната голяма токсичност.
През 2021 г. “Гардиън” разкри, че производителите на химикали са скрили изследвания, показващи, че флуоротеломерите също могат да бъдат силно токсични, а новото проучване се базира на съединенията, които могат да преминат от опаковката в храната.
Учените съобщават, че в документа се подчертава необходимостта от забрана на използването на PFAS в опаковките на храни.
„Продължаващата употреба на PFAS в опаковките на храни трябва да бъде поставена под въпрос предвид възможностите за освобождаване и излагане на химикалите“, пишат авторите на изследването.
PFAS, или пер- и полифлуороалкилови вещества, са клас от около 14 000 химикала, които често се използват, за да направят продуктите устойчиви на влажност, петна и топлина. Те се наричат „вечни химикали“, защото не се разграждат естествено и са свързани със заболяването рак, проблеми с черния дроб, проблеми с щитовидната жлеза, вродени дефекти, бъбречни заболявания, намален имунитет и други сериозни здравословни проблеми.
В продължение на десетилетия химикалите се добавят към хартиени опаковки, торбички, чинии, чаши и други опаковки за храни, за да помогнат да отблъскват мазнините и водата, които иначе биха влошили качеството на продуктите. Химикалите се добавят и към някои пластмасови опаковки за храни, за да спомогнат за по-бавното разваляне на храните.
Администрацията по храните и лекарствата на САЩ през 2020 г. постигна „доброволно споразумение“ с някои производители на опаковки за петгодишно постепенно премахване на 6:2 FTOH, флуоротеломер, който се използва масово в опаковките на храни, след като агенцията научи, че производителите на химикали са скрили доказателства за токсичност.
Съавторът на изследването на Университета в Торонто Мириам Даймънд каза, че изследователите подозират, че 6:2 FTOH и подобни съединения вече не се добавят към опаковките на храни, но присъствието на химикалите от тази група може да доведе до редица заболявания.
От индустрията твърдят, че флуорополимерите не преминават от опаковките в храната, защото частиците им са по-големи от повечето други PFAS.
Проучването се базира на 42 опаковки от популярни ресторанти за бързо хранене, които сервират бургери, бурито, салати, пържени картофи, понички и други обичайни храни. В половината от тях се установява, че има наличие на PFAS химикал.
Изследователите съхраняват осем от продуктите, замърсени с PFAS, в тъмно, затворено помещение в продължение на две години и откриват до 85% спад в нивата на PFAS, което доказва, че PFAS се отделя от опаковката.
„Бяхме наистина ужасени“, каза Даймънд за констатациите.
Тя отбеляза, че скоростта, с която химикалите се отделят от опаковката, е висока, въпреки че парчетата се съхраняват в добри условия.
Изследванията показват, че PFAS се отделя в храната с много по-висок темпо, когато тя е киселинна или се сервира при високи температури. Това предполага потенциална заплаха за здравето, добави Даймънд. Изследването идва на фона на това, че канадското правителство и други страни се борят с премахването на пластмасите за еднократна употреба, което ще увеличи глобалната зависимост от опаковки, които се разграждат. PFAS химикалите обаче не спадат в тази група.
Авторите на изследването пишат, че преминаването от пластмасови към опаковки, съдържащи PFAS, поражда сериозни опасения.