Магистралата към Атина продължава да е затворена още от Солун. Властите зад граница се опитват да евакуират 10 наши сънародници.

"Положението е трагично, дори не намирам толкова силна дума в момента", каза Нели Янкова, която е на 50 км от жилището ѝ в Атина.

Днес научава за затворената магистрала и ще използва алтернативен маршрут, но се тревожи какви ще са пораженията в района на централна Гърция.

"Цели стопанства с животни овце и кози са издавени. Много голяма трагедия, водата вместо да се изтича, се покачва, какво да очакваме днес и утре - дано само не вали, това се молим", добави Янкова.

Румяна Балабанова живее във Волос и тя и много семейства са без ток вече пети ден.

"Няма ток, защото паднаха много дървета, паднаха върху жиците, почнаха да ги режат. Магазините вече работят, имаше магазини затворени, но даваха вода и хляб", каза Балабанова.

Изпратени са съобщения за евакуация в нови населени места и квартали на Лариса. 

Постепенно нивото на водата се покачва. Стотици чакат да бъдат спасени.

Заедно с още 11 българи, преди дни Илия Славчев се озовава в района на бедствието в Пелион, близо до Волос.

"Нивата на водата започнаха да се вдигат, станаха една педя в дворовете, две педи, започна да влиза вода в стаите - кални потоци, носещи дървета, умрели животни, кофи за боклук", каза Славчев.

С помощта на гръцките хотелиери се евакуират до Волос и Лариса, а оттам с коли на техни познати и до България.

"Но елементарната реакция на българска страна, просто да организира автобуси от София да изведат хората от Волос и Лариса, не беше сложна за реализация", добави той.

„Имайте предвид, че първите часове телефонът не спираше и това е причината да не са се свързали с нас всички, които са желали“, каза генералният консул на България в Солун Антон Марков.

Българските власти и днес са в контакт със сънародниците ни.

"10 души в подножието на планината Пелион, продължават нашите усилия да ги евакуираме", добави Марков.

Те съветват да не се пътува към и от Атина и Солун.