Продължава евакуацията на наши сънародници от засегнатите райони от потопа в Гърция.

В неделя Иван Йовчев пристига на гръцкия остров Скиатос. В понеделник времето внезапно се променя.

„Най-практично беше вторник и сряда. Бяхме напълно блокирани. Улиците се бяха превърнали в реки. Във вторник се опитахме да купим продукти от първа необходимост. В магазина стоките бяха на привършване“, разказа той. Вероятно Иван в събота ще успее да напусне Скиатос.

Други наши сънародници обаче остават блокирани в района на Пелион.

В хотела на Антонис Маркозанис край плаж Микро са отседнали около 15 българи, част от които вече са превозени до Волос по вода.

„Виждахме, че не спира да вали и водата приижда все повече. Виждахме пътя - малък е, но се срути. Разбрахме, че нещата са лоши. Имаше специално една група от българи - искам да благодаря на всеки от тях. Те дойдоха тук на почивка, но работиха много, за да ни помогнат да спасим нашата собственост“, заяви Антонис Маркозанис.

Българските власти и дипломатите ни са в контакт със сънародниците ни.

„Към момента нямаме бедстващи, всички са около Волос, където има множество малки селца, които са откъснати“, съобщи консулът ни в Солун Антон Марков.

„Още от самото начало сме се уверили, че българите, които са в такава трудна ситуация, имат необходимото - храна, вода или лекарства“, категорична бе вицепремиерката и министър на външните работи Мария Габриел.

До момента са евакуирани около 150 българи.