Навършват се 75 години от началото на Нюрнбергските процеси. На 20 ноември 1945 г. в Нюрнберг, Германия започват разследвания за извършени военни престъпления по време на Втората световна война и Холокоста.

Пред военния трибунал се изправят 24 от най-високопоставените политически и военни фигури в Нацистка Германия. Част от тях са осъдени на затвор, а другите - на смърт чрез обесване. 

Снимка: btvnovinite.bg

Сред екзекутираните са Йоахим фон Рибентроп, Вилхелм Фрик, Алфред Розенберг и Юлиус Щрайхер. Херман Гьоринг също е осъден на смърт, но се самоубива вечерта преди екзекуцията. 

Един от следователите по време на Нюрнбергските процеси е американецът Бенджамин Ференц. Той е бил изпратен да събере доказателства срещу обвиняемите когато е на 25 години. Днес той е на 100 години и продължава да говори за репресиите и бичовете на конфликта. 

Снимка: btvnovinite.bg

Пред “Ройтерс” той казва, че много малко хора са успели да видят каквото и той. “Работата ми беше да вляза в концлагерите докато ги освобождаваха. Имаше тела навсякъде. Хората чакаха на опашка пред крематориумите, защото бяха препълнени”, спомня си той. 

Ференц участва и в делото срещу Айнзацгрупите - подразделение на паравоенната организация Шуцщтафел (SS). Според някои експерти Айнзацгрупите са отговорнии за убийството на близо 2 млн. души, от които повече от половината са били евреи.

“Това е светът, който видях и се надявам следващото поколение ще разпознае този ужас и ще се старае да го избегне на всяка цена. Това накратко означава - бъдете хора, дръжте се като хора с останалите, а не като диви животни”.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес Нюрнбергските процеси са считани за предшественици на трибунали като Международния наказателен съд в Хага, пред който политици и военни се изправят за престъпления срещу човечеството. 

Съдебната зала в Нюрнберг е запазена до днес и продължава да привлича туристи там, където Херман Гьоринг е чул своята присъда. 

Вижте още от Нюрнбергските процеси във видеото с оригинално аудио.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!