Неонацисти и крайно десни активисти съветвали своите последователи да „заразяват умишлено с коронавирус“ евреи и мюсюлмани, твърди агенцията по контратероризъм на Великобритания, цитирана от Си Ен Ен.

От началото на пандемията британската Комисия за контратероризъм и екстремизъм е получила множество сигнали за крайно десни, крайно леви и ислямистки екстремисти, които се опитват да използват здравната криза.

Представители на звеното коментират, че има данни за дезинформация и опасна пропаганда, която се наблюдава в целия идеологически спектър.

При ислямистките групи се наблюдава пропаганда, че „коронавирусът е наказание за Запада“.

Британските крайно десни активисти и неонацисти пък засилват риториката си срещу малцинствата в страната. Техни представители съветвали да се заразяват умишелно с коронавирус тези групи, сред които и еврейската общност.

Други конспиративни теории, които са широко застъпени в неонацистката и крайно дясна пропаганда са, че вирусът е част от „еврейския план“ и, че 5G мрежата е свързана с пандемията.

В същото време политици от крайно десни партии използват пандемията за да прокарват своите идеи срещу имиграцията.

Проучването на Комисията за контратероризъм установява също, че 90% от публикациите в социалните мрежи, които съдържат дезинформация, не се премахват. Те дават пример с пост за мюсюлмани нарушили карантинните мерки, който е пресподелен повече от 2700 пъти онлайн.

Според специалистите това може да доведе до по-високи нива на тероризъм, тъй като уязвимите групи няма да имат достъп до здравна, психологическа или социална помощ заради пандемията.