Затвореният в поправителна колония опозиционен лидер Алексей Навални написа серия постове в „Инстаграм“ за живота зад решетките в Русия. Той споделя, че всеки ден в 6 часа трябва затворниците да слушат химна и да правят упражнения на студа. Освен това няма достъп до библиотеката, твърди и че почти не получават медицинска помощ.

В последната си публикация от затвора той разказва, че има вече 20 оплаквания срещу него, едно от които е за това, че е станал с 10 минути по-рано сутринта. Друго, за което може да бъде наказан, е, че е бил с тениска на среща с адвоката си и не е искал да гледа видео лекция, пише още Навални.

"Очаквам скоро да ме накажат за това, че се усмихвам", споделя опозиционният лидер Навални.

През февруари руски съд замени условната присъда на критика на руския президент за измами с ефективна заради предполагаеми нарушения на мярката за неотклонение.

Разказите за затворническото ежедневие включват и нощни "изтезания". 

Навални споделя, че го будят на всеки час, защото мислят, че ще избяга. Освен това той обяснява, че никой  не може да затвори очи преди 22 ч.

„Водят ме пред камерата и казват: „2:30 ч., осъденият Навални. Заснемаме го превантивно, защото е склонен към бягство. На място е". След това отново спокойно заспивам с мисълта, че има хора, които ме следят. Страхотно, нали?“, пише опозиционният лидер, като отбелязва, че в килията му има постоянно видеонаблюдение.

„Видеокамерите са навсякъде, всичко се гледа и при най-малкото нарушение правят отчет. Мисля, че някой се е вдъхновил от романа „1984“ на Оруел и си е казал:

- Да, страхотно. Да го направим. Възпитание чрез дехуманизация“, разказва със сарказъм Навални в „Инстаграм“.

В друг пост той споделя, че има два момента от деня, които обожава - сутрешните упражнения на студа и слушането на националния химн преди това.

„Представете си местен район около казармата. Сняг. Мъже в черни затворнически униформи, ботуши и кожени шапки стоят в тъмното с ръце зад гърба, а над цялата зона през високоговорител на висок стълб се чува: „Слава, наше свободно Отечество“, пише в онлайн дневника си за дните зад решетките Навални.

Той разказва и как по време на сутрешната физзарядка глас от високоговорителя инструктира затворниците да маршируват на едно място.

"В подобни моменти си представям, че съм част от руски римейк на "Междузвездни войни", казва Навални.

А закуската включвала каша в метална купа  и сладък чай в чашка.

"Засега не мога да стигна до библиотеката, пише още Навални и продължава: единственото развлечение е състезание по сушене на сухари, споделя затворникът. 

Конкуренцията се състои в това кой по-красиво ще нареже хляба, добавя Навални в един от постовете си в "Инстаграм". 

В последните дни опозиционният лидер се оплака и от здравословни проблеми, като поясни, че вероятно е прищипал гръбначен нерв, заради което може да загуби крака си. Той се твърди и че няма подходящо медицинско обслужване в колонията, в която се намира във Владимирска област.

Здравословното състояние на опозиционера е задоволително, увери обаче Федералната служба за изпълнение на наказанията.