НАТО ще препотвърди, че в бъдеще Украйна ще стане част от Алианса. Това заяви генералният секретар Йенс Столтенберг дни преди срещата на върха на организацията във Вилнюс.

В същото време украинският президент продължава източноевропейската си обиколка в търсене на подкрепа за евроатлантическото членство на Киев и повече оръжия.

След срещите си в София, Зеленски се отправи към Прага. Чехия му обеща още щурмови хеликоптери и стотици хиляди едрокалибрени боеприпаси. Украинският президент заяви, че без оръжия с далечен обсег не само контраофанзивата, но и украинската защита би била трудна. Съгласието за такива оръжия зависи от Вашингтон. 

„Без оръжия с далечен обсег е трудно на само да водим контраофанзива, но и да се отбраняваме“, каза Зеленски.

Според американски медии по-късно днес Вашингтон ще обяви пакет военна помощ за Украйна, съставен от спорните касетъчни боеприпаси. Разработени през Втората световна война, те са забранени в над 100 държави, тъй като могат да убиват безразборно на големи територии.

По-късно Зеленски отлетя за Братислава. Преди това, той поиска ясен сигнал за бъдещо членство в Европейския съюз и НАТО и получи уверения от Брюксел:

„Най-спешното е да продължим с подкрепата си за Украйна“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Тази вечер украинският президент пристига в Истанбул за разговори и с турския си колега Реджеп Ердоган. Акцентът е зърнената сделка през Черно море, а от Кремъл заявиха, че ще следят отблизо резултата от преговорите.