НАТО ще изпрати допълнително още 700 бойци в Косово заради протестите и безредиците през последните дни. Те са предизвикани от встъпването в длъжност на трима албански кметове в населените със сърби райони на страната.

Сръбското население бойкотира изборите, като по този начин новата местна администрация в три общини беше избрана с гласовете на малко над три процента от гласувалите.

Сърбите излязоха на протест срещу встъпването в длъжност на новите кметове, като при сблъсъците бяха ранени над 30 военнослужещи на КФОР.

„Нашите искания са специалните сили на Косово да се изтеглят от административните сгради в населените със сърби общини и въобще да се изтеглят от Северно Коксово. Както и не се допускат новоизбраните албански кметове да встъпят в длъжност“, заяви бившият кмет на Звечан Сърджан Милосавлевич.

Основният поддръжник на Косово Съединените щати предупредиха премиера Албин Курти да не си играе с огъня и че няма да проявяват особено търпение в очакване на мерки за намаляване на напрежението в северната част на страната.