Най-малко 30 войници на НАТО са ранени в Косово след сблъсъците със сръбски протестиращи снощи. 11 от тях са италианци, като трима са в тежко състояние. Напрежението нарасна, след като етнически албанци заеха кметските места в Северно Косово след изборите.

НАТО осъди като "напълно неприемливи" атаките срещу мироопазващите сили. Според сръбския президент поне 52-ма сърби също са пострадали.

Протестиращите разпръскваха сълзотворен газ и хвърляха гранати срещу войниците на НАТО. Някои са боядисвали автомобили на НАТО с буквата "Z", за която се смята, че е руски знак, използван във войната в Украйна.

Петима души са арестувани. Белград и Прищина си размениха обвинения в провокации и опит за дестабилизация на региона.

Руският външен министър Сергей Лавров определи ситуацията в Косово като "тревожна" и обвини САЩ, че се месят в тази част на света.

Сръбският президент Александър Вучич се среща днес с посланиците на САЩ, Русия и Китай. Той е наредил на армията да бъде в максимална бойна готовност.

НАТО, Вашингтон и Брюксел призоваха за деескалация и диалог.

Българското министерство на отбраната обяви, че няма пострадали български военнослужещи. В контингента ни в Косово има до 35-има наши войници.

"За последен път ще призова международната общност да предприеме действия, с които да вразуми премиера на Косово Албин Курти. Страхувам се, че в противен случай ще стане твърде късно за всички ни", заяви вучич.