Населението на света надхвърли 8 милиарда души според официалните оценки на ООН, предадоха световните агенции. Това е важен етап в човешкото развитие, но и повод за припомняне, че хората имат споделена отговорност да се грижат за планетата.

За ООН този безпрецедентен растеж е резултат от прогресивно нарастване на продължителността на живота благодарение на напредъка, реализиран в областта на общественото здравеопазване, прехраната, личната хигиена и медицината, посочва Франс прес, цитирана от БТА.

През 1950 г. на планетата живееха едва 2,5 милиарда души. Само за 12 години населението на Земята скочи от 7 на 8 милиарда души. Според данни на ООН ще са нужни още 15 години, за да достигне то 9 милиарда души през 2037 г.

Пик в увеличаване на населението 

Световната организация прогнозира пик в увеличаване на населението от 10,4 милиарда души през 80-те години на века и после стагнация до края на хилядолетието. Демографският растеж сега води до големи предизвикателства за най-бедните страни, където е съсредоточена голямата част от населението на планетата ни.

Прагът от 8 милиарда души бе прескочен по време на световната конференция за климата в Шарм ел Шейх в Египет, на която още веднъж стана ясно колко трудно ще могат да се разберат помежду си богатите страни, които са най-отговорни за глобалното затопляне, и бедните страни, които искат помощ от богатите, за да се справят с последиците от климатичните промени.

Държавите трябва да постигнат съгласие по по-амбициозни цели за намаляване на емисиите на газове с парников ефект, чийто източник са човешките дейности.

В страните, в които има най-голяма бедност, демографският растеж поражда и най-големи предизвикателства. Така например в Индия - страна с 1,4 милиарда души население, която през 2023 г. ще стане най-населената в света и ще изпревари по този показател Китай - в идните десетилетия ще има демографски бум и това ще доведе до още по-голямо пренаселване на вече пренаселените ѝ мегаполиси и до липсата на основна инфраструктура.

В Мумбай, например, 40% от населението живее в бедни предградия - в бараки, направени с подръчни средства, без ток, вода и тоалетна.