НАСА разследва инцидент, който може да се окаже първото престъпление, извършено в Космоса - незаконно влизане в чужда банкова сметка от борда на Международната космическа станция. 

Американската астронавтка Ан Маклейн признава, че докато е била в полет, е влязла в банковата сметка на еднополовата си съпруга, с която се намират в процес на развод. Маклейн не смята, че е извършила престъпление, съобщава "Ню Йорк Таймс". 

Бившата съпруга Съмър Уордън е подала във Федералната търговска комисия и в инспектората на НАСА жалба за несанкциониран достъп и кражба на лични данни. 

Маклейн се върна от полет в Космоса през юни тази година. Според адвоката й, тя просто е искала да се убеди, че няма проблеми със семейния бюджет и парите са достатъчни за плащане на сметките и грижите за сина, когото семейната двойка отглежда. 

Летец Маклейн и офицерът от разузнаването на военно-въздушните сили Уордън се женят през 2014 година, а пред 2018 година Уордън подава документи за развод. 

Съгласно споразумение между държавите-собственици на Международната космическа станция САЩ, Русия, Япония, Канада и Европейската космическа агенция, върху човека, намиращ се в Космоса, владее правото на собствената му държава. Същото се отнася и за собствеността на борда. 

В случай, че канадец извърши престъпление в Космоса, ще понесе наказание, съобразно канадското законодателство. 

С развитието на космическия туризъм въпросът за наличието на строги правила за носене на наказателна отговорност става все по-актуален. До момента обаче не е имало възможност да се провери как точно функционира системата. Според НАСА досега не са получавани сведения за извършени в Космоса престъпления.