Българска книга ще полети в Космоса! Реализацията на амбициозната идея е с помощта на американска компания, конструираща мини-спътници.

Научнопопулярната книга за космическите изследвания - „Аз, виртуалният астронавт” ще бъде записана в електронен вид и качена на сателит през втората половина на годината.

Д-р Светослав Александров, автор на книгата, обясни, че тя ще излети с ракета „Електрон” от новозенландския космодрум на полуостров Махия, а спътникът ще се намира в околоземна орбита на височина от около 500 км над земната повърхност. Самите спътници работят до няколко години, след което излизат от орбита и без проблем изгарят в атмосферата. Отломки след тях не остават.

Книгата излита в Космоса с помощта на технологии, за които се разказва в нея - мини спътници, малко по-големи от кубчето на Рубик. Корпусът им е изграден с помощта на 3Д принтер, а прецизна електроника следи траекторията около Земята. Освен че изпълняват научни задачи, мини-спътниците приближават Космоса до хората.

Д-р Александров допълни, че американската компания „Мини Кюбс” тя предлага възможност на всеки един човек да изпрати свое име или снимка. Името струва 1 долар, а пък снимката - около 15 долара.

Въпреки необятността си, Космосът става все по-личен за хората. Всеки един от нас иска да участва по някакъв начин в космонавтиката.