България и Северна Македония няма да отбележат заедно 120-ата годишнина от гибелта на Гоце Делчев на 4 май. Министърът на външните работи съобщи, че към момента няма постигната договореност между двете страни.

Николай Милков предупреди желаещите да се поклонят пред тленните останки на българския революционер, които се намират в църквата „Св. Спас“ в Скопие, да внимават да не се повтори ситуацията през зимата. Тогава генераторът на граничния пункт от македонска страна внезапно изгоря и потокът от хора и автомобили беше спрян.

Министърът обясни, че през последния месец срещу двамата председатели на заличените български сдружения в Охрид и Битоля са повдигнати идентични обвинения за обида на македонския народ.

„Тези обвинения предвиждат между една и пет години затвор. т.е. ще имаме ли ние ситуация, в която в РМС ще има политически затворници? Така че едно са тези изявления, които се правят пред Европа, друго са практиките, които съществуват в Скопие, Битоля, Охрид, където живеят българите“, заяви Николай Милков, министър на външните работи.

Милков уточни, че българите в Северна Македония се намират в състояние на постоянен тормоз и заплахи за тяхната сигурност, а същевременно не са включени в комисията, която подготвя конституционните промени за вписването на нашите сънародници в основния македонски закон.