Дипломатическо напрежение се нагнети между Берлин и Вашингтон, заради доставка на медицински маски. Според политици в Берлин поръчани маски не са стигнали до Европа, а са били конфискувани от американски представители в Банкок. 

200 000 маски са били поръчани от една от най-големите компании производители  в света. Компанията е американска, а по информация на немски медии голяма част от маските се произвеждат в Китай.

Въпреки че са били платени, те така и не достигат до Германия. От Берлин обвиниха САЩ в „пиратство“. 

От германската столица потвърдиха, че доставка на 200 000 респираторни маски тип FFP-2 са поръчани и платени. Те обаче са конфискувани от американски представители в Банкок. 

„Дори и във времена на глобална криза, не бива да се ръководим от методите на Дивия запад. Моля, Федералното правителство  (на Германия) да призове САЩ да се съобразяват с международните правила“, поиска регионалният вътрешен министър на провинция Берлин Андреас Гайзел.

Американската фирма производител отхвърли твърденията, че маските са били конфискувани и заяви, че не разполагат с документи за доставката. През последните дни обаче проблем с непристигнали доставки са имали и Франция, Канада, Бразилия и още една провинция в Германия, от която дори обявиха, че маските не са пристигнали, защото от САЩ са предложили по-висока сума. 

А междувременно президентът Тръмп препоръча американците да носят предпазни средства.

„Подписвам също директива, която по силата на Закона за военновременното производство, забранява изнасянето на важни здравни и медицински стоки от безскрупулни печалбари“, заяви Тръмп.

Според експерти това решение и нарастващият брой на заболелите в Щатите ще доведе до сериозно занижаване на доставките за други страни. Германия работи усилено в посока за независимост от световните доставчици. Не само големите фирми са пренасочили усилията си. В малко шивашко ателие например единственият артикул, произвеждащ се в момента, са маски, а шивачка споделя, че едва смогва да изпълни поръчките.

Експерти смятат, че международния пазар е навлязъл в нова по-агресивна фаза. В рамките на броени седмици кризата с корона вируса превърна един обикновен продукт, който иначе струваше по-малко от едно евро в една от най-желаните стоки в световен мащаб-защитните маски.