В разгара на дискусията в Германия дали маските за станат задължителни на обществени места, учените от "Робърт-Кох Институт" излязоха с нова позиция за носенето на защитните средства.

Според тях, ако човек без симптом има маска, това може да намали риска от предаване на здрав човек на новия коронавирус, въпреки че няма научни доказателства за това. В съобщението си като места за евентуално задължително носене на маски посочват хранителните магазини и работните места. 

Досега учените от германския институт, който следи разпространението на COVID-19, съветваха маски да бъдат носени само от болни или от лица, които се грижат за болни, които са препоръките на СЗО.

Тази седмица Йена стана първият германски град, който въведе задължителното носене на маски на закрити обществени места.

Същата мярка от сряда е и в цяла Австрия.

У нас мярката първо беше въведена, а след това безсрочно отложена заради силно негативната обществена реакция. Причините за нея бяха две - липсата на достатъчен брой маски в търговската мрежа (защото държавата не ги осигурява) и високия размер на глобата при неспазване на разпоредбата (5000 лв.).