От утре маските стават задължителни в магазини и аптеки в Австрия. Маските ще бъдат раздавани на влизане в обектите за пазаруване.

Същата мярка прие и град в Германия – тази мярка е вече факт в град Йена. Решението влиза в сила от следващата седмица. Тогава в града маската става задължителна, но само в затворени обекти като градски транспорт, аптеки и супермаркети.

Заради недостига на маски е позволено те да бъдат заместени с кърпа или шал. А от управата на града апелираха жителите да шият и сами маските си. 
В Германия дебатът за носене на маски в закрити обществени места е в разгара си. Той се води на фона на увеличаващите се случаи на заразени.

Според учени маските могат да ограничат заразата, ако в затворени помещения има болни без симптоми. Политици пък предупреждават, че ако маските станат задължителна мярка, ще има недостиг в здравните заведения, които в момента имат най-голяма нужда от тях.

А позицията на асоциацията на търговците на храни е, че първо трябва да има достатъчно налични маски преди те да станат задължителни при посещение в затворени обекти.