Отменя се дискусионната мярка предпазните маски да са задължителни навън. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг.

Той обясни, че отменя вчерашната си заповед "до постигането на консенсус" в обществото по темата. Ананиев не пропусна да отбележи, че суровата мярка все пак се подкрепя напълно от правителството: "Ако от нас зависеше, щеше да остане задължителният характер на носене на маската, но, както във всички други мерки, търсим обществен консенсус".

Сериозна беше реакцията в обществото, след като вчера беше обявено, че всеки без маска навън може да бъде глобен с 5000 лв. По-рано днес председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че ще има гратисен период за закупуване на маски до началото на съботния ден.

Между нас сега се движат хиляди хора, които са носители на коронавируса, но не са изследвани, затова ние решихме, че всички трябва да носят маски, защото не знаем откъде ще дойде заразата, обясни здравният министър.

Той отбеляза, че различните държави провеждат различни политики и Австрия и Израел са установили, че има ефект от тези мерки.

"Използването на маските дава възможност за отдалечаване от онези мерки, които значително ще ограничат гражданските права на българското население. Ето защо дълбоко сме убедени, че тази мярка води до отдалечаване на този момент, в който ще трябва да пристъпим към по-тежки и по-трудни за българските граждани мерки", подчерта Ананиев.

Ананиев призна, че се планира намаляване на размера на глобата: "Когато се събере парламентът и по други законодателни промени, предвиждаме да намалим този голям размер за неносене на маска".

Новата заповед ще е препоръчителна, но аз смятам, че хората трябва да се съобразят и да ги носят - целта не е да принуждаваме хората, целта е да ги убедим, че това е важно за тях, подчерта силовият министър Младен Маринов. По думите му до момента полицаите не са глобявали хора без маски. 402 ще платят по 5000 лв. заради разходки в паркове и градинки по време на епидемията.

1 млн. маски ще бъдат раздадени от МТСП за социално слабите. По думите на Ананиев те ще бъдат със сертификат и ще са клас FFP2 или FFP3 - с висока степен на защита.

Ще се търси възможност да се купуват директно от производителите, като Младен Маринов отбеляза, че на няколко пъти китайските фирми са променяли цените.

Спешни медици също ще бъдат тествани за прекаран коронавирус, заедно с полицаите, стана ясно от думите на здравния министър. Извадката ще е необходима, за да се преценят мащабите на епидемията у нас.

  • Кунчев: Децата над 6 г. ще могат също да бъдат ваксинирани до 2-3 месеца
  • 241 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие
  • 1123 са новите случаи на коронавирус у нас
  • Д-р Калъчев: РНК ваксините дават много антитела
  • 545 са новите случаи на коронавирус у нас
  • През юни и юли се очакват данни дали и децата между 12 и 17 г. ще се ваксинират
  • Кантарджиев: Следим мутациите на COVID-19 внимателно, само британският вариант е у нас
  • Вече сме на 20-о място по заболеваемост и на 2-ро по смъртност в ЕС
  • Д-р Иван Попиванов: Вървим към създаване на колективен имунитет към COVID-19
  • 1635 нови случая и 164 починали с COVID-19 у нас