1480 души са починали в САЩ от новия коронавирус през последните 24 часа - печален рекорд за едно денонощие в която и да било страна, предаде „Франс прес“.

Университетът "Джон Хопкинс" е преброил толкова смъртни случаи от 20:30 ч. в четвъртък източноамериканско време до същия час в петък или от 3:30 ч. в петък българско време до същия час тази събота. С това общият брой на починалите от вируса в Съединените щати вече е 7406.

Епидемията се разпространява с бързи темпове в САЩ през последните дни. Страната вече е на трето място по починали след Италия и Испания.

Снимка: btvnovinite.bg

Съединените щати освен това са далеч напред на първо място по брой потвърдени случаи на заразяване - около 277 000. На второ и трето място са Италия и Испания с по над 119 000.

Президентът Доналд Тръмп, който допреди дни омаловажаваше заплахата от коронавируса, промени курса. Вчера Тръмп препоръча на американците да носят маска, когато излизат навън, макар да уточни, че самият той няма да го прави.

Президентът на САЩ освен това подписа изпълнителна заповед за спиране на износа в чужбина на маски за лице тип Н-95 (N-95) и други предпазни средства, необходими в борбата срещу епидемията, предаде "Ройтерс".

Целта е да бъдат предотвратени презапасяването и спекулата, обясни Тръмп в изявление.