Още една мрачна статистика в Съединените щати на фона на коронавируса - броят на безработните надхвърли 10 млн. души. Това е безпрецедентен рекорд в историята на страната.

Без работа вече са и хиляди наши сънародници зад Океана. А икономисти казват, че безработни са много повече хора, които не са успели да подадат заявления.

Допреди месец Райна Недялкова е работила в голяма верига магазини за мъжки дрехи в Чикаго. Но сега е безработна.

Снимка: btvnovinite.bg

„Повечето доставки идват от Китай и на 17 март ръководството реши да ни пусне, то не е отпуска, това ще е две седмици, които ще ни платят. Поне така казаха“, разказва Райна.

Пари от фирмата обаче не идват. Райна е принудена да подаде искане за помощ заедно с милиони други в тази страна. Но се среща с бавно работещия сайт на Бюрото по труда в Илинойс, където живее. „В зависимост  от първата буква на фамилията ти, има направен график - понеделник, вторник, сряда, четвъртък, петък - имаш право да влизаш“, обяснява българката.

Снимка: btvnovinite.bg

И това е така в почти цялата страна. В Бюрото по труда в Ню Йорк отчитат увеличение на обажданията със 16 хиляди процента (!) и 900% увеличен трафик към техния уебсайт. В Колорадо в типичен ден Бюрото по труда получава хиляда обаждания на ден, а  миналият четвъртък са били 225 хиляди.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тези хора имат сметки за плащане - наем, който се дължи сега. Държавната помощ ще бъде поставена на тест - доколко е ефективна и дали ще запази тези хора в техните домове Това е сериозно притеснение“, казва икономистът Бет Ан Бовино.

За първи път Съединените щати имат толкова всеобхватна програма - по 400 долара седмично за всеки е обезщетението за безработица за вече 9 месеца. Плюс по още 600 долара заради кризата.

Икономисти обаче предупреждават, че ситуацията ще се влошава. А що се отнася до еднократната помощ от 1200 долара за почти всеки данъкоплатец в САЩ - първите суми ще започнат да пристигат в средата на април, но за някои ще минат месеци преди да видят чека. За милиони в тази страна това ще е твърде късно.