Напрежение между Косово и Сърбия. Властите в Прищина отложиха с месец влизането в сила на забраната автомобили със сръбска регистрация да се движат в Косово. Етнически сърби блокираха пътни артерии заради правилата, които трябваше да влязат в сила в полунощ.

Забраната за влизане в Косово със сръбски автомобилни табели и лични документи предизвика напрежението сред етническите сърби. Блокирани бяха и контролно-пропускателните пунктове между Косово и Централна Сърбия.

Сръбският президент Александър Вучич направи вчера обръщение към сръбския народ и заяви, че ситуацията в Косово "никога не е била толкова сложна" за Сърбия и за сърбите, които живеят там. Късно снощи решението бе отложено с месец.

“Всичко, което мога да кажа е, че ще искаме мир и ще търсим мир. Но нека ви го кажа направо: Няма да се предадем и Сърбия ще спечели. Ако се осмелят да преследват сърби, малтретират сърби, убиват сърби – Сърбия ще спечели. Това е всичко, което имам да кажа“, заяви Вучич.

Според косовския премиер Албин Курти става дума за реципрочна мярка, тъй като властите в Белград изискват същото от косовските граждани, които влизат на сръбска територия.

"Следващите часове, дни и седмици може да са трудни и проблематични. Изправени сме пред сръбския национален шовинизъм, който добре познаваме", добави той.

До деескалацията се стигна след призиви от страна на Европа и САЩ. В крайна сметка правителството в Прищина реши да отложи до 1 септември пререгистрацията на личните автомобили и замяната на лични документи, издадени от сръбските власти.

Бившият ни посланик в Албания и Косово Боби Бобев коментира, че няма опасност от нова ескалация на напрежението.

"Имаме поредното действие в една почти перманентно действаща криза на границата между Северно Косово и Сърбия", добави той.

Блокади в Северно Косово по същия спор за регистрационните табели на автомобилите имаше и в края на септември миналата година